Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA REALIZIRA SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „LIST“.POSTUPAJUĆI TUŽILAC NALAZI SE NA TERENU I KOORDINIRA RAD VIŠE DESETINA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA SIPA-е, UIO BiH, ENTITETSKIH POLICIJA I POLICIJE BRČKO DISTRIKTA

14.10.2015. 15:27

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, na području Tuzlanskog kantona, Tuzle, Srebrenika Bijeljine, Brčkog, tržnice Arizona, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, na dogovoreni znak, počela je akcija kodnog naziva „List“.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA REALIZIRA SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „LIST“.POSTUPAJUĆI TUŽILAC NALAZI SE NA TERENU I KOORDINIRA RAD VIŠE DESETINA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA SIPA-е, UIO BiH, ENTITETSKIH POLICIJA  I POLICIJE BRČKO DISTRIKTA

U akciji sudjeluju policijski službenici SIPA-е, UIO BiH, MUP-a KS, MUP-a TK, MUP-a RS i Policije Brčko Distrikta BiH, a njihov rad koordinira postupajući tužilac koji se sa svojim timom nalazi na terenu u Tuzli.

U akciji se vrše pretresi u vezi sa osumnjičenim počiniocima krivičnih djela organiziranog kriminala, krijumčarenja i neovlaštenog prometa akciznih proizvoda.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena organizirana grupa, u periodu od mjeseca marta do mjeseca oktobra ove godine, izvršila je krijumčarenje i rasparčavanje radi dalje prodaje više tona rezanog  duhana, na koji nisu plaćeni porez ni akcize, a koji je prodavan na više lokacija širom BiH, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 1,2 miliona KM.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni pribavili alat i opremu za rezanje i prepakiranje duhana te vršili njegov prevoz, krijumčarenje i prodaju na više lokacija širom Bosne i Hercegovine, kao i krijumčarenje i prodaju na području R Hrvatske, te je u ovom predmetu ostvarena značajna saradnja sa pravosuđem i policijom Hrvatske.

Prema prikupljenim dokazima izvršeno je krijumčarenje i prodaja najmanje 15 tona rezanog duhana, čime su počinioci pribavili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama, nastavlja borbu protiv svih vrsta krivičnih djela kojima se nanosi šteta budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine, a u skladu sa poboljšanjem porezne i fiskalne discipline koja se od naše zemlje zahtijeva, na putu prema evropskim integracijama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba