Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM GOLDSMITHS UNIVERZITETA IZ VELIKE BRITANIJE

17.07.2015. 12:55

Razgovarano o zajedničkoj suradnji u oblasti procesuiranja seksualnog nasilja u predmetima ratnih zločina.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM GOLDSMITHS UNIVERZITETA IZ VELIKE BRITANIJE

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, sastao se sa dr. Kirsten Campbell, dužnosnicom Goldsmiths univerziteta u Londonu, a povodom zajedničkog Protokola o suradnji, u vezi sa radom na predmetima ratnih zločina koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje u ratnim sukobima.

Tužiteljstvo BiH radi na većem broju predmeta koji uključuju silovanje i različite oblike seksualnog zlostavljanja, tijekom rata u BiH, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

U protekle dvije godine podignute su optužnice koje, u više desetina predmeta, kao jednu ili više točki optuženja imaju zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Goldmisths univerzitet u Londonu utemeljen je 1891. godine, a kao dio studija sociologije ima projekat koji se odnosi na istraživanje kaznenog procesuiranja seksualnog nasilja u oružanom sukobu.

Tužiteljstvo BiH će pružiti potrebnu pomoć i suradnju Goldsmiths univerzitetu sa potrebnim podacima za naučno - istraživački i akademski aspekt ove složene oblasti, a radom univerziteta doći će se do naučnih radova koji će biti od koristi u izučavanju procesuiranja i primjene međunarodnog humanitarnog prava u BiH i cijelom svijetu.

Tužiteljstvo BiH, kao pravosudna institucija koja procesuira predmete koji se odnose na kršenja međunarodnog humanitarnog prava, ima izuzetno dobru suradnju sa naučnim i akademskim institucijama koje se bave izučavanjem ove oblasti, a sa ciljem uspostave vladavine prava, doprinosa znanosti i sprječavanju počinjenja ratnih zločina i oružanih sukoba u budućnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba