Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U VIŠEGRADU

16.07.2015. 13:41

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U VIŠEGRADU

- Savić Nikole, rođenog 05.03.1969. godine u Višegradu, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je tijekom mjeseca svibnja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Višegrad, kao pripadnik oružanih snaga Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je svibnja 1992. godine, uniformiran i naoružan, u mjestu Bjeli put, prema naselju Dušće, sa još jednim vojnikom VRS, žrtvu bošnjačke nacionalnosti, nakon što ju je opljačkao oduzimajući joj novac i zlato, nad oštećenom uz uporabu sile i prijetnje počinio seksualni odnos i seksualno zlostavljanje, bezobzirno koristeći svoj nadmoćni položaj u uvjetima ratnog stanja.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava u vrijeme oružanog sukoba prvo opljačkao, a potom prinudio drugu osobu na seksualni odnos nečovječno postupajući prema njoj, nanoseći oštećenoj veliku duševnu bol i patnju, čime je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka e) i f) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba