Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОТИВ ПЕНДЕШ МАРИНЕ

16.07.2015. 13:39

Оптужена се терети за несавјестан рад у служби и кривотворење службене исправе у вријеме док је обављала дужност замјенице министра одбране БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОТИВ ПЕНДЕШ МАРИНЕ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

Пендеш Марине, рођене 20.08.1964. године у Травнику, држављанке БиХ и Р Хрватске.

Оптужена се терети да је у својству службеног лица и именоване званичнице у институцијама извршне власти, обављајући дужност замјенице министра одбране БиХ, омогућила да се савјетнику у њеном кабинету Иви Мири Јовићу исплаћују припадајуће плате и накнаде иако није редовно долазио на посао нити био присутан на радном мјесту.

Како би се то прикрило, у оптужници се наводи да је оптужена издала налоге својој секретарици о вођењу наводног присуства наведеног савјетника на послу, а провјерама је утврђено да наведени није редовно долазио на посао, а остваривао је плате и накнаде.

На тај начин држава је оштећена за износ од око 17 000 КМ, колико је наведеном исплаћено на име ангажмана у својству савјетника, те му је на тај начин прибављена незаконита имовинска корист, а држава оштећена за наведени износ.

Оптужена се терети да је починила кривично дјело несавјесног рада у служби из члана 224. и кривотворења службене исправе из члана 226. КЗ БиХ.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 8 свједока и стручних вјештака, а уз оптужницу је приложено око 70 доказних материјала.

Оптужница ће, са доказним материјалом, бити прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba