Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КОМАД МИЛАНА (1964)

16.07.2015. 13:36

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КОМАД МИЛАНА (1964)

- Комад Милана, рођеног 10.01.1964. године, у мјесту Горње Храсно општина Неум, настањеног у Вишеграду, држављанина БиХ.

Он се терети да је за вријеме  рата и оружаног сукоба између Армије Р БиХ и ВРС, у својству припадника јединице ВРС у Вишеграду, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Према наводима оптужнице, оптужени Комад Милан терети се да је почетком мјесеца јуна 1992. године, наоружан и у војној униформи, дошао у насеље Косово поље, општина Вишеград,  гдје су живјела лица бошњачке националности која су због личне безбједности напустила своје домове и  пребјегла преко ријеке Дрине, примијетивши лице које се крило у дворишту своје куће и налазило у свом посједу, дотрчао до његовог посједа и огласио ријечима „стој“, а поменуто лице се у страху за свој живот дало у бијег покушавајући прећи преко ограде која је дијелила његов посјед, након чега је оптужени испалио рафал из аутоматске пушке у његовом правцу и лишио га живота.

Комад Милан оптужен је да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. Кривичног закона  БиХ, у вези са  чланом 180. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba