Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KOMAD MILANA (1964)

16.07.2015. 13:36

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KOMAD MILANA (1964)

- Komad Milana, rođenog 10.01.1964. godine, u mjestu Gornje Hrasno opština Neum, nastanjenog u Višegradu, državljanina BiH.

On se tereti da je za vrijeme  rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i VRS, u svojstvu pripadnika jedinice VRS u Višegradu, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi Komad Milan tereti se da je početkom mjeseca juna 1992. godine, naoružan i u vojnoj uniformi, došao u naselje Kosovo polje, opština Višegrad,  gdje su živjela lica bošnjačke nacionalnosti koja su zbog lične sigurnosti napustila svoje domove i  prebjegla preko rijeke Drine, primijetivši lice koje se krilo u dvorištu svoje kuće i nalazilo u svom posjedu, dotrčao do njegovog posjeda i oglasio riječima „stoj“, a pomenuto lice se u strahu za svoj život dalo u bijeg pokušavajući preći preko ograde koja je dijelila njegov posjed, nakon čega je optuženi ispalio rafal iz automatske puške u njegovom pravcu i lišio ga života.

Komad Milan optužen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona  BiH, u vezi sa  članom 180. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba