Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВОДИ СЕ ОБИМНА АКЦИЈА НА ВИШЕ ДЕСЕТИНА ЛОКАЦИЈА У ОБА ЕНТИТЕТА И ДИСТРИКТУ БРЧКО

13.07.2015. 15:20

Активности се воде ради спречавања и кажњавања кријумчарења високотарифних роба и наношења вишемилионске штете буџету БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВОДИ СЕ ОБИМНА АКЦИЈА НА ВИШЕ ДЕСЕТИНА ЛОКАЦИЈА У ОБА ЕНТИТЕТА И ДИСТРИКТУ БРЧКО

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, више стотина полицијских службеника SIPA-е и овлаштених лица Управе за индиректно опорезивање БиХ, дјелује на терену на подручју цијеле Босне и Херцеговине.

Одлучна акција, кодног назива „Лист“, покренута је ради откривања и кривичног процесуирања лица која су организованим кријумчарењем високотарифне робе - резаног дувана, остварила вишемилионску имовинску корист, те нанијела штету буџету и свим грађанима Босне и Херцеговине.

Активности су, на договорени знак, почеле истовремено на више десетина локација, углавном на ширем подручју Херцеговине и сјеверном дијелу БиХ.

Према прикупљеним доказима, дјелујући као организована група, осумњичена лица су извршила уношење у БиХ са подручја Србије више од 200 тона дувана у само 3 мјесеца.

С обзиром да су акцизне обавезе за тону дувана око 80 000 КМ, незаконитим активностима и утајом акциза држава је оштећена за најмање 17,6 милиона КМ, а починиоци су остварили велику незакониту имовинску корист.

У оквиру активности, по налогу тужиоца, полицијске агенције ће привести у службене просторије већи број лица, након чега ће бити одлучено о даљим активностима према осумњиченима.

Међу лицима која су под истрагом је и једна запосленица УИО БиХ која је осумњичена за откривање кријумчарима повјерљивих података о полицијским активностима.

Лица која су под истрагом у оквиру предмета кодног назива „Лист“, осумњичена су за кривично дјело организираног криминала а у вези са кривичним дјелима порезне утаје или преваре, злоупотребе положаја или овлаштења те примања и давања дара или другог облика користи.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским и безбједносним агенцијама, наставља активности у борби против свих облика злоупотреба и незаконитости којима се наноси штета држави, буџету и свим грађанима БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba