Vijesti

LIŠENI SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE SKENDER VAKUF / KNEŽEVO

13.07.2015. 15:18

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e jutros su lišili slobode braću Ranka Ševariku, rođenog 29.04.1963. godine i Radomira Ševariku, rođenog 02.02.1958. godine, u mjestu Bokani, općina Skender Vakuf / Kneževo.

LIŠENI SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE SKENDER VAKUF / KNEŽEVO

Osumnjičeni se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba na području općine Skender Vakuf između VRS-a i HVO-a, kao pripadnici VRS-a, sa još nekoliko pripadnika VRS-a, postupali suprotno pravilima Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Navedeni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su u mjesecu oktobru 1992. godine iz prostorija pošte u Skender Vakufu, gdje su bili zatvoreni civili i vojnici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, izveli dvojicu zarobljenika, pripadnika HVO-a i odvezli u mjesto Borak, zavezanih ruku ih izveli iz vozila, nakon čega je osumnjičeni Ranko Ševarika uz fizičko maltretiranje jednog od zarobljenika lišio života, a nakon što je drugi zarobljenik pokušao pobjeći u njega je ispaljen rafal, čime je lišen života.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZ BiH u vezi sa članom 180 stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba