Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ГОРАН САЛИХОВИЋ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ-у, SERGEOM BRAMMERTZOM. ОСТВАРЕН ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА КАТЕГОРИЈЕ 2

13.05.2015. 14:51

Планира се да сви предмети Категорије 2 буду ријешени до краја године.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ГОРАН САЛИХОВИЋ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ-у, SERGEOM BRAMMERTZOM. ОСТВАРЕН ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА КАТЕГОРИЈЕ 2

На састанку је главни тужилац Brammertz упознат са активностима и оствареним напретком у предметима Категорије 2 те је констатовано да је у овим предметима остварен значајан напредак, као и да Тужилаштво БиХ планира и интензивно ради како би сви ови предмети били ријешени до краја ове године.

Такође, на састанку је истакнуто да ће линије комуникације између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва при МКСЈ бити отворене и стално активне и након окончања рада на предметима Категорије 2, те да ће се размотрити начини даље сарадње у борби против некажњености ратних злочина.

На састанку је истакнуто интензивирање регионалне сарадње између тужилаштава за ратне злочине у земљама региона, која већ даје значајне резултате, јер заједнички рад резултира оптужницама и процесуирањима одговорних лица у двије државе.

Главни тужилац Салиховић упознао је колеге из МКСЈ са потешкоћама у раду у Посебном одјелу за ратне злочине, изазваним прекидом ангажмана 22 запосленика који су били ангажовани у оквиру IPA пројекта, што представља чак 10% укупних капацитета којима располаже Тужилаштво БиХ, односно око 20% капацитета Посебног одјела за ратне злочине. 

Главни тужилац Салиховић је још једном апеловао на институције власти у БиХ да се процес IPA одблокира и замолио тужиоца Brammertzа да својим ауторитетом помогне у рјешавању овог проблема, јер се овом ситуацијом наноси штета жртвама ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba