Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МАКСИМОВИЋ ДАЛИБОРА (1972) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА

17.03.2015. 15:26

У овој истрази остварена је значајна сарадња са Тужилаштвом за ратне злочине Републике Србије и ова оптужница још један резултат међусобне сарадње двају тужилаштва.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МАКСИМОВИЋ ДАЛИБОРА (1972) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Максимовић Далибора зв. „Даћо“ рођеног 29.11.1972. године у Власеници, настањеног у Београду, држављанина Републике Србије.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадник ВРС на подручју општине Братунац, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је оптужен да је дана 09.05.1992. године, наоружан и у маскирној униформи, заједно са још неколико војника, у мјесту Реповац, општина Братунац, из групе заробљених цивила бошњачке националности издвојио 3 цивила, рођака из породице Салкић, које су одвели иза камиона, гдје су пуцањем из ватреног оружја убили наведене цивиле, а након што је један од њих још давао знакове живота, оптужени лично пришао жртви и заклао је ножем.

Оптужени се терети да је истог дана у мјесту Глогова, општина Братунац, изашао из возила и пуцањем из ватреног оружја убио једног цивила бошњачке националности, који је пошао да уђе у аутобус. 

Надаље, оптужени се терети да је лишио слободе женско лице бошњачке националности, над којим је уз пријетњу по живот оштећене, тај дан и наредног дана, у више наврата извршио силовање.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Радећи у истрази у овом предмету, тужилац Посебног одјела за ратне злочине остварио је значајну сарадњу са Тужилаштвом за ратне злочине Републике Србије, а осумњичени је у истрази по захтјеву Тужилаштва БиХ саслушан на подручју Србије. С обзиром да се ради о држављанину Србије, Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду предузети активности да се предмет прослиједи на процесуирање правосуђу Р Србије.

Овај предмет је још једна потврда добре сарадње тужилаштава двију земаља у процесуирању предмета ратних злочина, те порука да се оптужени за ратне злочине више неће моћи сакривати у земљама региона.

Оптужница ће, уз обиман доказни материјал, бити прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba