Vijesti

TRILATERALNI SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA BiH, SRBIJE I HRVATSKE, ODRŽAN U BRČKO DISTRIKTU BiH

20.02.2015. 15:21

Centralna tema sastanka odnosila se na jačanje regionalne saradnje u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, kao bitnog segmenta u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

TRILATERALNI SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA BiH, SRBIJE I HRVATSKE, ODRŽAN U BRČKO DISTRIKTU BiH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, na sastanku je istakao da je Bosna i Hercegovina izuzetno zainteresovana za ovaj proces, s obzirom da se u BiH traga za još oko 8 000 osoba, a u nekim od ovih procesa traženja bitna je saradnja sa susjednim zemljama, kako bi se žrtve pronašle i identifikovale.

„Proces traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH i učinit ćemo sve što je potrebno da se ovaj proces ubrza“ - izjavio je glavni tužilac Salihović.

Sastanku su prisustvovali glavni tužilac Goran Salihović, Dinko Cvitan i Vladimir Vukčević, kao i zvaničnici institucija za traženje nestalih osoba iz BiH, Srbije i Hrvatske, koji su govorili o dosadašnjim rezultatima u traženju i identifikaciji nestalih osoba, kao i potrebnim aktivnostima u budućnosti, a sastanku je prisustvovao i zvaničnik Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH.

Bosna i Hercegovina je, nakon rata, imala najveći broj nestalih osoba u odnosu na zemlje regiona, a pozitivan pomak je što je pronađeno i identifikovano oko 2/3 od ukupnog broja nestalih osoba, što je puno veći broj pronađenih u odnosu na situaciju nakon ratnih sukoba u drugim dijelovima svijeta.

Zajednički zaključak sastanka je da je potrebna intenzivnija saradnja i razmjena podataka o nestalim osobama između tužilaštava i institucija u zemljama regiona, kako bi se i na ovaj način ubrzao proces traženja i identifikacije nestalih osoba.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim aktivnostima u pojedinim predmetima traženja nestalih u kojima je potrebna regionalna saradnja, kako bi došlo do pronalaska žrtava.

Sastanak u Brčkom prvi je trilateralni sastanak na kojem sudjeluju zvaničnici tužilaštava i institucija koje su uključene u proces traženja nestalih, što je pozitivan pomak u ovom procesu, koji se treba nastaviti i u budućnosti - ocijenili su sudionici sastanka.

Trilateralni sastanak u Brčkom održan je pod pokroviteljstvom i podrškom organizacije Ujedinjenih naroda, odnosno u organizaciji Misije UNDP-a u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba