Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „POTENCIJAL“

22.01.2015. 15:05

U aktivnostima je sudjelovalo više desetina policijskih djelatnika SIPA-e, a potporu su pružili MUP RS-a i Policija Brčko Distrikta BiH.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „POTENCIJAL“

Po nalogu tužitelja iz Odjela III Tužiteljstva BiH, na području više gradova u oba entiteta i Brčko Distriktu, realizirana je akcija kodnog naziva „Potencijal“, usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela nedozvoljene trgovine lijekovima i medikamentima i trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije.

U opsežnoj istrazi koju vodi u ovom predmetu, Tužiteljstvo BiH ostvarilo je značajnu međunarodnu suradnju na otkrivanju organizirane skupine počinitelja koji su se bavili krijumčarenjem i nezakonitim uvozom medikamenata i stimulativnih sredstava podrijetlom iz Indije, koja su krijumčarena iz Mađarske u BiH, kao i trgovinom ljudima radi seksualne eksploatacije.

Krijumčareni medikamenti koji su stavljani u promet u više gradova u BiH nisu zadovoljavali farmaceutske norme niti standarde propisane za uvoz i promet lijekovima i medikamentima u BiH, te je na taj način izvršenjem kaznenih djela prouzročena opasnost za zdravlje građana BiH.

Prigodom izvršenih pretresa pronađene su 4 osobe koje su potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Prigodom realizacije akcije, izvršeni su pretresi na ukupno 12 lokacija u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH.

Tijekom pretresa izuzeta je određena količina medikamenata koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv nedozvoljene trgovine lijekovima i farmaceutskim proizvodima kojima se ugrožava zdravljе građana BiH, te će u tim aktivnostima ostvariti suradnju sa nadležnim agencijama u BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba