Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OPTUŽENIH UPOSLENIKA TUŽILAŠTVA I SUDA BiH

12.12.2014. 15:11

Tužilac Odjela II Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Petrović Nenada, rođenog 22.03.1966. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i

- Trifković Miće, rođenog 22.06.1969. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OPTUŽENIH UPOSLENIKA TUŽILAŠTVA I SUDA BiH
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OPTUŽENIH UPOSLENIKA TUŽILAŠTVA I SUDA BiH

Optužnica tereti Petrović Nenada da je, kao službena osoba u Sudu BiH, radeći na poslovima referent-specijalista za izvršenje krivičnih sankcija i evidenciju privremeno oduzetih predmeta u Sudu BiH, u mjesecu martu, maju, augustu i septembru 2014. godine, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist prisvojio dokazni materijal-cigarete, u većoj količini iz predmeta KDP-a Suda BiH, kojima je imao pristup jer su mu kao uposleniku povjerene u službi.

Optuženi Trifković Mića, kao uposlenik Tužilaštva BiH, na radnom mjestu referent-specijalista vozač u Tužilaštvu BiH, tereti se da je stavljanjem na raspolaganje službenog putničkog vozila Tužilaštva BiH, iskorištavajući mogućnost da sa službenim vozilom Tužilaštva BiH može nesmetano ulaziti i izlaziti i van radnog vremena iz kompleksa pravosudnih institucija BiH, prevozio nezakonito prisvojene kartonske kutije cigareta, a sve sa ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist. 

Na ovaj način, kako se navodi u optužnici, optuženi su pribavili protivpravnu imovinsku korist u visini od - Petrović Nenad 11.250,00 KM, a Trifković Mića u visini od 1.500,00 EUR-a.

Petrović Nenad tereti se da je počinio produženo krivično djelo pronevjera u službi iz člana 221. stav 2. u vezi stava 1. i člana 54. KZ-a BiH, a Trifković Mića da je počino produženo krivično djelo pronevjera u službi - pomaganjem iz člana 221. stav 1. u vezi sa članom 54. i članom 31. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba