Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА ИНТЕНЗИВНО ПРОЦЕСУИРАЊЕ РАТНИХ ЗЛОЧИНА СИЛОВАЊА И СЕКСУАЛНОГ ЗЛОСТАВЉАЊА. ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ САВИЋ СЛАВКА (1963) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА

24.10.2014. 14:58

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Савић Славка, рођеног 21.03.1963. године у Вогошћи, држављанина БиХ.

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА ИНТЕНЗИВНО ПРОЦЕСУИРАЊЕ РАТНИХ ЗЛОЧИНА СИЛОВАЊА И СЕКСУАЛНОГ ЗЛОСТАВЉАЊА. ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ САВИЋ СЛАВКА (1963) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА

Оптужени Савић Славко се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадник ВРС, на подручју општине Вогошћа, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је у два наврата, у мјесецу јуну 1993. године, на подручју Вогошће, долазио и уз пријетњу оружјем одводио једно женско лице бошњачке националности, над којим је починио ратни злочин силовања и сексуалног злостављања, а које се није могло опирати због страха за свој живот и живот малољетног дјетета.

Оптужени се терети да је, кршећи правила међународног права за вријеме рата и оружаног сукоба, присилио друго лице употребом силе и пријетње на сексуални однос - силовање, чиме је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Ова оптужница представља наставак активности Тужилаштва БиХ у напорима за кажњавање ратних злочина силовања и сексуалног злостављања, а у протеклих неколико мјесеци подигнут је већи број оптужница које се односе на ова кривична дјела.

Између осталог, подигнуте су оптужнице за ратне злочине силовања и сексуалног злостављања на подручју Оџака, Мостара, Вишеграда, Котор-Вароши и других крајева Босне и Херцеговине.

Ове активности у складу су са међународним и дипломатским напорима који се проводе у БиХ и свијету у погледу кажњавања ратних злочина силовања и сексуалног насиља у оружаним конфликтима, а што је била централна тема међународне конференције која је у мјесецу јуну одржана у Лондону, као и активностима и напорима међународних и невладиних организација на простору региона Западног Балкана, ради ефикаснијег процесуирања ових кривичних дјела.

Тужилаштво БиХ ће и у будућности наставити активности на откривању и кривичном процесуирању починилаца кривичних дјела ратних злочина силовања и сексуалног злостављања, почињених над жртвама свих националности и оба пола, током рата у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba