Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZUJE SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „GIBRALTAR“ U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I FINANSIJSKIH MALVERZACIJA U VIŠEMILIONSKIM IZNOSIMA

22.10.2014. 15:47

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih službenika SIPA-e i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, na terenu su izvršili lišenja slobode, pretrese i privođenja usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZUJE SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „GIBRALTAR“ U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I FINANSIJSKIH MALVERZACIJA U VIŠEMILIONSKIM IZNOSIMA

Pretresi se vrše na ukupno 17 lokacija.

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.

U okviru ove akcije realizuju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su Kulenović Neven (1967), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A., zatim Kulenović Belma (1972), Kulenović Sanjin (1970), Torlak Lajla (1978), Aleksić Darko (1965), te osumnjičeni Kučuk Ejub (1973) i Zaimović Senad (1964), kao i visoki zvaničnici telekom kompanije „Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958) i Zoran Bakula (1964).

Tužilaštvo BiH provodi intenzivnu istragu u kojoj je ostvarena i međunarodna saradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih krivičnih djela.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Bitno je istaći da su finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilionske iznose.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja evropskim integracijama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba