Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KRIVOTVORENJA NOVCA

15.10.2014. 15:35

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje novca iz člana 205. KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KRIVOTVORENJA NOVCA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i koruciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Nevenka Božičića, rođenog 24. 04. 1960. godine u mjestu Orašje, opština Prnjavor,  nastanjenog u Republici Srbiji,  državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, i

- Slavka Bibića, rođenog 13. 08. 1965. godine u mjestu Zlopoljac, opština Bihać, nastanjen u Republici Srbiji, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike  Srbije.

Optuženi Božičić Nevenko i Bibić Slavko se terete da su, kao članovi, pristupili organizovanoj grupi ljudi koju je organizovao državljanin R Slovačke  radi krivotvorenja novca odnosno proizvodnje lažnog novca, krivotvorina američkog dolara, te stavljanja u opticaj istog kao da je pravi na području BiH, a sve sa ciljem pribavljanja protipravne imovinske koristi. 

Tokom 2014. godine pa sve do 21. 07. 2014. godine,  optuženi su načinili i pribavili veću količinu krivotvorenih USD novčanica u apoenu od 100 USD, te iste u više navrata u periodu od 21. do 26. 07. 2014. godine krijumčarili na teritoriju Bosne i Hercegovine iz R Srbije.

Nakon toga su na poštanskim šalterima i mjenjačnicama u više gradova na području Bosne i Hercegovine stavili u promet ukupno 122 krivotvorene novčanice u apoenu od po 100 USD, odnosno vrijednosti od 12 200 USD (približno 18 000 KM) na način da je iste Božičić Nevenko razmjenjivao u BH valutu, pritom se legitimišući kao slovenački državljanin i koristeći krivotvorenu ličnu kartu R Slovenije na ime Niko Kovač iz Maribora, dok ga je Bibić Slavko čekao sa vozilom i prevozio od grada do grada.

Dana 18. 08. 2014. godine, optuženi su pokušali prokrijumčariti i 200 krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 USD,  u namjeri da ih stave u promet na području Bosne i Hercegovine, a koje su kod njih pronađene i zaplijenjene.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba