Vijesti

NAPORI TUŽILAŠTVA BiH U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I JAČANJU REGIONALNE SARADNJE POZITIVNO TRETIRANI U IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE

08.10.2014. 15:15

Tužilaštvo BiH izražava zadovoljstvo što su u Izvještaju Evropske komisije za 2014. godinu kao pozitivni pomaci navedene aktivnosti Tužilaštva BiH i udružene akcije u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih djela, kao i uopšteno borba protiv organizovanog kriminala u regionu.

NAPORI TUŽILAŠTVA BiH U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I JAČANJU REGIONALNE SARADNJE POZITIVNO TRETIRANI U IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE

U izvještaju se također navodi da su određeni pomaci ostvareni i formiranjem zajedničkih timova Tužilaštva BiH i UIO za borbu protiv poreznih utaja.

Također, raduje nas što su prepoznati naši napori u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, pranja novca, terorizma i drugih teških krivičnih djela, kao i navodi da je BiH postala partner u realizaciji međunarodnih sporazuma i radu asocijacija za saradnju pravosudnih i policijskih agencija.

Tužilaštvo BiH svjesno je da je broj predmeta za ratne zločine još uvijek jako veliki, te da je potrebna jača podrška institucija vlasti pravosuđu, kao i da na rezultate rada pravosuđa u BiH utiče i činjenica da je zbog nedostatka sredstava u BiH još uvijek nepopunjeno 13% potrebnih kapaciteta u pravosuđu.

Izuzetno smo ponosni što je u Izvještaju istaknuta značajna regionalna saradnja tužilaštava, u čijem razvoju značajnu ulogu ima Tužilaštvo BiH, kao i sporazumi između tužilaštava zemalja regiona - BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji su već dali određene rezultate i pomoći će u efikasnijem procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Također, bitno je istaći da će Tužilaštvo BiH u narednom periodu posvetiti pažnju procesuiranju što većeg broja predmeta ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci već su podignute optužnice u nekoliko predmeta koji se odnose na ova krivična djela.

Tužilaštvo BiH je u više navrata isticalo da rad na predmetima ratnih zločina u velikoj mjeri zavisi od budžetskih sredstava i popunjenosti kadrovskih kapaciteta i izuzetno smo zadovoljni što je ta povezanost prepoznata u informaciji Evropske komisije.

Također, Tužilaštvo BiH izražava zadovoljstvo što su u Izvještaju prepoznate važnosti procesa nezavisnog izbora sudija i tužilaca i rada VSTV BiH, jer Tužilaštvo BiH uvijek ističe stav da ovaj proces treba biti izvan političkih uticaja.

IZVJEŠTAJ


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba