Vijesti

TRI ZAPOSLENIKA UIO BiH OPTUŽENA ZA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA I NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI. PROUZROKOVANA ŠTETA OD SKORO 800 000 KM

26.09.2014. 15:01

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

TRI ZAPOSLENIKA UIO BiH OPTUŽENA ZA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA I NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI. PROUZROKOVANA ŠTETA OD SKORO 800 000 KM

1. Haračić Ćamila, rođenog 12.12.1958. godine u Tuzli, zaposlenik UIO BiH, RC Tuzla,

2. Bubalović Kate, rođene 20.05.1958. godine u Gradačcu, zaposlenica UIO BiH, RC Tuzla,

3. Žugić Dragice, rođene 30.05.1962. godine u Zvorniku, zaposlenica UIO BiH, RC Tuzla.

Optuženi se terete da su, u svojstvu zaposlenika i službenih lica UIO BiH, u Regionalnom centru Tuzla, u Grupi za reviziju i kontrolu Sektora za poreze, iskorištavanjem službenih ovlaštenja i svjesnim kršenjem zakona i propisa, prilikom kontrole Zdravstvene ustanove-Specijalna bolnica Centar za srce BiH u Tuzli, izvršli nezakonit obračun indirektnih poreza i omogućili nezakonit povrat PDV-a u iznosu od oko 794 000 KM, na koje Centar za srce BiH nije imao pravo, jer u periodu na koji se razračun odnosi nije ni bio u sistemu PDV obveznika.

Na navedeni način, ovoj ustanovi omogućena je nezakonita imovinska korist u navedenom iznosu, za koju je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optuženi Haračić Ćamil tereti se da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. KZ BiH, a optužene Bubalović Kata i Žugić Dragica krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2. KZ BiH.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH predlaže ispitivanje 13 svjedoka i vještaka, a priloženo je i više od 50 dokaznih materijala kojima će se dokazivati krivica optuženih.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba