Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ КОЊИЦА

22.09.2014. 15:05

Оптужени се терете за ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ КОЊИЦА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Раме Жилића, рођеног 12.10.1953.г. у мјесту Тушила, општина Трново, настањен у Коњицу, држављанина БиХ, и

- Гакић Есада, рођеног 08.05.1957.г. у мјесту Гакићи, општина Коњиц, гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у вријеме оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника Армије БиХ, поступили супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Они се терете да су нечовјечно поступали са затвореницима у просторијама Основне школе „Мусала“, општина Коњиц, гдје су били затворени цивили хрватске и српске националности, наносећи им велике патње и повреде физичког интегритета, као и повреде личног достојанства.

Оптужени се терете да су током 1993. и 1994. године, у више наврата мучили, премлаћивали, злостављали на изразито понижавајуће начине више затвореника хрватске и српске националности.

У оптужници се наводи да су оптужени лично наносили тешке физичке озљеде жртвама које су оставиле трајне посљедице и физичка оштећења код жртава, те сексуално злостављали и понижавали затворенике.

Затвореницима су повреде наношене разним предметима те су им по тијелима гашене цигарете, а мучени су и са ужареним предметима.

Због свега наведеног, оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1 тачка ц) КЗ-а БиХ у вези са чланом 29., а све у вези са чланом 180. став 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba