Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ДВА ЛИЦА КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

19.09.2014. 15:00

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Миодрага Јосиповића, рођеног 28.04.1959. године у селу Црвица, општина Сребреница, настањеног у Братунцу, држављанина БиХ, и

- Бранимира Тешића, рођеног 06.05.1955. године у Братунцу, настањен у Републици Србији, држављанина БиХ и Р Србије.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ДВА ЛИЦА КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

Оптужени се терете да су, Миодраг Јосиповић вршећи дужност начелника Станице јавне безбједности Братунац и члана Штаба полицијских снага ЦЈБ Зворник, смјештеног у СЈБ Братунац, и Бранимир Тешић у својству замјеника командира ПС Братунац, у периоду од 12.7. до 19.7.1995. године, у току којег периода су јединице ВРС и МУП РС предузимале широк и систематичан напад против бошњачког цивилног становништва заштићене зоне УН-а Сребреница, у склопу којег је до 40.000 бошњачких цивила присилно пресељено из енклаве Сребреница, а више од 8.000 мушкараца и дјечака Бошњака је погубљено по пријеком поступку.

Према наводима оптужнице, оптужени су свјесно помагали и подржавали главне извршиоце геноцида тако што су:

- дана 12. и 13. јула 1995. године - Јосиповић наредио ангажовање припадника СЈБ Братунац, а Тешић извршавајући његове наредбе организовањем активности припадника ПС Братунац, учествовали у надзирању и присилном премјештању цивилног становништва из Поточара, одвајању мушкараца од њихових породица, те операцији транспорта и прихвата, као и затварања у Братунцу више од 1000 мушкараца и дјечака Бошњачке националности старосне доби од 16 до 70 година.

Присилно раздвојена већина мушкараца је превезена до објеката за затварање у граду Братунцу, укључујући и Основну школу „Вук Караџић“, хангар и стадион у Братунцу.

Због великог броја заробљеника, многи мушкарци Бошњаци су присилно задржани у аутобусима и камионима преко ноћи, паркираним на улицама града Братунца које су чували и припадници СЈБ Братунац. 

- Током ноћи 13. јула 1995. године убијено је најмање 150 мушкараца Бошњака од којих је више од 50 мушкараца одведено из хангара иза Основне школе „Вук Караџић“ и погубљено по пријеком поступку. Исте ноћи, у вечерњим часовима, два мушкарца цивила Бошњака су присиљена да сиђу с камиона, одведена до оближње гараже и убијена, а по пријеком поступку убијен је и један ментално заостали мушкарац изведен из аутобуса паркираног испред Основне школе „Вук Караџић“.

У јутарњим часовима 14.07.1995.г., свјесни да се мушкарци Бошњаци из Братунца камионима и аутобусима одвозе на мјеста погубљења у општину Зворник, организовали пратњу распоређивањем полицајаца у аутобусе и камионе; оптужени Бранимир Тешић је наредио и извођење пет заробљених мушкараца из хангара и њихово укрцавање у аутобус којим су одвезени на мјесто погубљења у Ораховцу, да би након што су сви заробљени мушкарци Бошњаци напустили Братунац, тијела убијених скупљена и одвезена и закопана у масовну гробницу у мјесту Глогова, општина Братунац.

Оптужени се терете да су помогли и подржавали дјелимично истребљење групе Бошњака енклаве Сребреница као националне, вјерске и етничке групе, који су, као Бошњаци Источне Босне чинили значајан дио етничке групе, чиме су починили кривично дјело геноцид из члана 171. тачка а) и б) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. став 1. и чланом 31. истог Закона.

Уз оптужницу, тужилац је предложио испитивање 55 свједока оптужбе и извођење обимног доказног материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba