Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV DVIJE OSOBE KOJE SE TERETE ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

19.09.2014. 15:00

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Miodraga Josipovića, rođenog 28.04.1959. godine u selu Crvica, općina Srebrenica, nastanjenog u Bratuncu, državljanina BiH, i

- Branimira Tešića, rođenog 06.05.1955. godine u Bratuncu, nastanjen u Republici Srbiji, državljanina BiH i R Srbije.

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV DVIJE OSOBE KOJE SE TERETE ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

Optuženi se terete da su, Miodrag Josipović vršeći dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti Bratunac i člana Štaba policijskih snaga CJB Zvornik, smještenog u SJB Bratunac, i Branimir Tešić u svojstvu zamjenika komandira PS Bratunac, u periodu od 12.7. do 19.7.1995. godine, u toku kojeg perioda su jedinice VRS i MUP RS preduzimale širok i sistematičan napad protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjaka je pogubljeno po prijekom postupku.

Prema navodima optužnice, optuženi su svjesno pomagali i podržavali glavne izvršioce genocida tako što su:

- dana 12. i 13. jula 1995. godine - Josipović naredio angažovanje pripadnika SJB Bratunac, a Tešić izvršavajući njegove naredbe organizovanjem aktivnosti pripadnika PS Bratunac, sudjelovali u nadziranju i prisilnom premještanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, te operaciji transporta i prihvata, kao i zatvaranja u Bratuncu više od 1000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti starosne dobi od 16 do 70 godina.

Prisilno razdvojena većina muškaraca je prevezena do objekata za zatvaranje u gradu Bratuncu, uključujući i Osnovnu školu „Vuk Karadžić“, hangar i stadion u Bratuncu.

Zbog velikog broja zarobljenika, mnogi muškarci Bošnjaci su prisilno zadržani u autobusima i kamionima preko noći, parkiranim na ulicama grada Bratunca koje su čuvali i pripadnici SJB Bratunac. 

- Tokom noći 13. jula 1995. godine ubijeno je najmanje 150 muškaraca Bošnjaka od kojih je više od 50 muškaraca odvedeno iz hangara iza Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i pogubljeno po prijekom postupku. Iste noći, u večernjim satima, dva muškarca civila Bošnjaka su prisiljena da siđu s kamiona, odvedena do obližnje garaže i ubijena, a po prijekom postupku ubijen je i jedan mentalno zaostali muškarac izveden iz autobusa parkiranog ispred Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

U jutarnjim satima 14.07.1995.g., svjesni da se muškarci Bošnjaci iz Bratunca kamionima i autobusima odvoze na mjesta pogubljenja u općinu Zvornik, organizovali pratnju raspoređivanjem policajaca u autobuse i kamione; optuženi Branimir Tešić je naredio i izvođenje pet zarobljenih muškaraca iz hangara i njihovo ukrcavanje u autobus kojim su odvezeni na mjesto pogubljenja u Orahovcu, da bi nakon što su svi zarobljeni muškarci Bošnjaci napustili Bratunac, tijela ubijenih skupljena i odvezena i zakopana u masovnu grobnicu u mjestu Glogova, općina Bratunac.

Optuženi se terete da su pomogli i podržavali djelimično istrebljenje grupe Bošnjaka enklave Srebrenica kao nacionalne, vjerske i etničke grupe, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne činili značajan dio etničke grupе, čime su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. istog Zakona.

Uz optužnicu, tužilac je predložio ispitivanje 55 svjedoka optužbe i izvođenje obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba