Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH TRAGA ZA OSUMNJIČENIM ZEKIĆ MILOŠEM (1963)

18.09.2014. 12:38

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice za osumnjičenim Zekić Milošem, zvanim „Maslo“, rođenim 30.08.1963. godine u Kladnju, nastanjenim u Šekovićima.

TUŽILAŠTVO BiH TRAGA ZA OSUMNJIČENIM ZEKIĆ MILOŠEM (1963)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zekić Miloša, koja ga tereti za ratni zločin na području Šekovića.

On je optužen da je u svojstvu pripadnika VRS, u mjesecu maju 1992. godine, naoružan došao do objekta u Šekovićima, u kojem su se nalazili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Osmaci i Memići, te kad mu je stražar odbio otvoriti vrata i dati ključeve, kroz prozor objekta pucao iz sačmarice, te ubio četiri osobe bošnjačke nacionalnosti.

Protiv optuženog Zekića podignuta je optužnica kojom se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

S obzirom da optuženi nije pronađen na adresi prilikom realizovanja naredbe za njegovo lišenje slobode, te da se ne pojavljuje na ročištima, Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice za osumnjičenim.

Također, Tužilaštvo BiH će iskoristiti sve instrumente regionalne i međunarodne saradnje kako bi osumnjičeni bio priveden pravdi.

U proteklih nekoliko godina realizovana su lociranja, hapšenja i izručenja osumnjičenih za ratne zločine iz SAD, Izraela, Španije, kao i zemalja regiona, što pokazuje da se osumnjičeni ne mogu sakriti, a njihov pronalazak olakšavaju i protokoli o saradnji između tužilaštava regiona.

Tužilaštvo BiH će uložiti maksimalne napore, zajedno sa institucijama u BiH i inostranstvu, da se optuženi Zekić Miloš pronađe i procesuira za krivična djela za koja ga tereti optužnica.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba