Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE U ZVORNIKU

17.09.2014. 10:20

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za S.B. (1975), osumnjičenog da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. st. 1. tač. 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi s članom 180. stav 1. istog Zakona.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE U ZVORNIKU

Osumnjičena osoba se tereti da je počinila krivično djelo nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik - da je tokom jula 1995. godine počinila ubistvo NN dječaka dok su vršena masovna pogubljenja zatvorenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Osumnjičeni je, nakon lišenja slobode, predat postupajućem tužiocu koji ga je ispitao u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tačke a) i b) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da omete i onemogući vođenje krivičnog postupka protiv njega, pokušao izvršiti uticaj na  svjedoke, saučesnike ili pomagače koje zasigurno poznaje, s obzirom da je osumnjičeni izvršio zločin u vrijeme dok su pripadnici VRS vršili pogubljenje zatvorenih Bošnjaka iz Srebrenice, te potom ukopavali njihova tijela u iskopanu grobnicu.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba