Vijesti

U KOSTAJNICI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽILAŠTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

17.09.2014. 08:49

U radu Okruglog stola sudjelovali su predstavnici udruženja žrtava ratnih zločina, lokalnih institucija vlasti, nevladinih organizacija, kao i kulturni i javni službenici sa područja Kostajnice, Novog Grada i Kozarske Dubice.

U KOSTAJNICI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽILAŠTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Predstavnik Tužilaštva BiH, rukovodilac Odjela za odnose s javnošću, Boris Grubešić, govorio je o historiji, nastanku, unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i rezultatima koje je ostvarilo Tužilaštvo BiH.

Sudionicima ovog skupa prezentovana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, u kojima se često uz optužnicu predlaže saslušanje više desetina svjedoka i obiman dokazni materijal, te ukazano na potrebu saradnje lokalne zajednice sa pravosudnim institucijama radi zajedničkog cilja, a to je otkrivanje i procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Ove aktivnosti realizuju se kako bi građanima u lokalnim zajednicama u svim krajevima BiH predstavile informacije koje su bitne radi boljeg razumijevanja rada pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona.

Istovremeno, ovaj skup je bio prilika da predstavnici lokalne zajednice, iz svih društvenih struktura, postave pitanja ili iznesu svoje prijedloge i zapažanja u vezi s radom pravosudnih institucija na nivou BiH.

Predstavnici Tužilaštva BiH rado se odazivaju pozivima da se susretnu sa predstavnicima lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, kako bi ih mogli upoznati sa aktuelnim aktivnostima koje se provode na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode se u okviru projekta koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba