Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЗАВИДОВИЋИМА

12.09.2014. 14:54

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЗАВИДОВИЋИМА

- Митровић Новака, рођеног 01.01.1952. године у Приштини, настањеног у Брчко Дистрикту БиХ, држављанин БиХ, и

- Глоговац Драгана, рођеног 07.03.1959. године у Бијељини, гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадници ВРС, и то оптужени Митровић Новак као припадник Друге озренске лаке пјешадијске бригаде ВРС и Глоговац Драган као припадник одјељења војне полиције “Каменица” које је формирано у саставу 9. батаљона Војне полиције Оперативне групе “Добој” 1. крајишког корпуса ВРС, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права те Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата и Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

У оптужници се наводи да је оптужени Митровић, вршећи дужност чувара у затвореничком објекту ловачки дом „Фрањо Херљевић“ у селу Каменица, општина Завидовићи, заједно са осталим припадницима Војске Републике Српске држао противзаконито затворене цивиле бошњачке националности из општина Зеница, Завидовићи и Жепче од краја јуна 1992. године до краја августа 1992. године.

Надаље се наводи да су Митровић Новак, те у више наврата и Глоговац Драган заједно са другим војницима Војске Републике Српске, у објекту ловачки дом „Фрањо Херљевић“ у селу Каменица, општина Завидовићи, у којој су просторији били затворени ратни заробљеници и цивили, сваког дана за вријеме трајања њиховог затварања према затвореницима нечовјечно поступали и намјерно наносили тешку физичку и психичку бол и патњу, како би се исти застрашивали и дискриминисали по националној основи.

Између осталог, оптужени се терете да су у више наврата тукли затворенике рукама и разним предметима, наносили им повреде и ломове костију, пријетили им смрћу, учествовали у мучењу, премлаћивању, злостављању и застрашивању затвореника који су мучени на понижавајуће начине, тјерани да се међусобно туку, били извођени на фингирана стријељања, те били подвргнути другим поступцима и радњама уз вријеђање њиховог људског достојанства.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144. Кривичног закона Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba