Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ У ВИШЕ ГРАДОВА ПРОВОДИ СЕ АКЦИЈА КОДНОГ ИМЕНА „МЕСО“. ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ВИШЕМИЛИОНСКИХ ПОРЕСКИХ УТАЈА

10.09.2014. 12:16

Акцијом руководи тужилац Тужилаштва БиХ, из Оперативног штаба акције, а у активностима на терену учествује више стотина полицијских службеника SIPA и УИО БиХ. У активностима су пружале подршку и полицијске снаге МУП-а ХНК и ЗХК у мјестима гдје су вршена лишења слободе и претреси.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ У ВИШЕ ГРАДОВА ПРОВОДИ СЕ АКЦИЈА КОДНОГ ИМЕНА „МЕСО“. ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ВИШЕМИЛИОНСКИХ ПОРЕСКИХ УТАЈА

О свим активностима директно се информише и главни тужилац Тужилаштва БиХ, с обзиром да се ради о једном од најсложенијих предмета организованог криминала у постдејтонској БиХ. Ради се, између осталог, о пореским утајама у износима од више од 11 милиона КМ које су почињене са оснивањем и каснијим фиктивним гашењем предузећа, са остављеним великим дугом за порез. Наведена предузећа су се бавила увозом, производњом и прерадом меса и месних прерађевина.

За наведене вишемилионске износе је оштећен буџет БиХ, па на тај начин и сви грађани наше земље.

Активности се проводе на укупно 14 локација у градовима у јужном дијелу Босне и Херцеговине, а биће реализовано лишење слободе око 10 осумњичених лица, те претреси у 3 предузећа.

У акцији „Месо“ претресени су објекти и предузећа чији су власници или које користе осумњичени:

Иванковић-Лијановић Јерко (1969)

Иванковић-Лијановић Славо (1957)

Иванковић-Лијановић Јозо (1962)

Иванковић-Лијановић Младен (1960)

Бахиљ Милорад (1953)

Слишковић Јозо (1956)

Иванковић Венка (1941)

Микулић Жељко (1959)

Иванковић Здравко (1968)

Квесић Драженко (1968)

Чолак Мирослав (1941)

Иванковић Лијан-Стипе (1933)

Шакота Мирјана (1958)

Галић Мирко (1954)

У оквиру акције извршени су претреси и изузимање документације и доказних материјала из предузећа:

„Лијановићи“ д.о.о. Широки Бријег

„Кора- фин“ доо Широки Бријег

„Velmos Company“ д.д. Мостар

Наведена осумњичена лица су под истрагом и осумњичена су за кривична дјела организирани криминал из члана 250. став 3. Кривичног закона БиХ, а у вези са кривичним дјелима неплаћање пореза из члана 211., порезна утаја или превара из члана 210. и прање новца из члана 209. КЗ БиХ.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац донијеће одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.

Тужилаштво БиХ се захваљује свим полицијским агенцијама које су учествовале у овој акцији и истрази у овом предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba