Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U VIŠE GRADOVA PROVODI SE AKCIJA KODNOG IMENA „MESO“. OVO JE JEDNA OD NAJVEĆIH AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I VIŠEMILIONSKIH PORESKIH UTAJA

10.09.2014. 12:16

Akcijom rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog štaba akcije, a u aktivnostima na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika SIPA i UIO BiH. U aktivnostima su pružale podršku i policijske snage MUP-a HNK i ZHK u mjestima gdje su vršena lišenja slobode i pretresi.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U VIŠE GRADOVA PROVODI SE AKCIJA KODNOG IMENA „MESO“. OVO JE JEDNA OD NAJVEĆIH AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I VIŠEMILIONSKIH PORESKIH UTAJA

O svim aktivnostima direktno se informiše i glavni tužilac Tužilaštva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH. Radi se, između ostalog, o poreskim utajama u iznosima od više od 11 miliona KM koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH, pa na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, a bit će realizovano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih lica, te pretresi u 3 preduzeća.

U akciji „Meso“ pretreseni su objekti i preduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni:

Ivanković-Lijanović Jerko (1969)

Ivanković-Lijanović Slavo (1957)

Ivanković-Lijanović Jozo (1962)

Ivanković-Lijanović Mladen (1960)

Bahilj Milorad (1953)

Slišković Jozo (1956)

Ivanković Venka (1941)

Mikulić Željko (1959)

Ivanković Zdravko (1968)

Kvesić Draženko (1968)

Čolak Miroslav (1941)

Ivanković Lijan-Stipe (1933)

Šakota Mirjana (1958)

Galić Mirko (1954)

U okviru akcije izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz preduzeća:

„Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg

„Kora- fin“ doo Široki Brijeg

„Velmos Company“ d.d. Mostar

Navedena osumnjičena lica su pod istragom i osumnjičena su za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza iz člana 211., porezna utaja ili prevara iz člana 210. i pranje novca iz člana 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje svim policijskim agencijama koje su učestvovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba