Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ГОРАН САЛИХОВИЋ САСТАО СЕ СА ТУЖИОЦЕМ МЕХАНИЗМА ЗА МЕЂУНАРОДНЕ КРИВИЧНЕ СУДОВЕ (ММКС) HASSANOM B. JALLOWOM. ТУЖИЛАЦ JALLOW ПОХВАЛИО РАД И НАПОРЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ

09.09.2014. 16:30

Главни тужиоци потписали су Меморандум о разумијевању који ће омогућити интензивну сарадњу двају тужилаштава у процесуирању предмета ратних злочина.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ГОРАН САЛИХОВИЋ САСТАО СЕ СА ТУЖИОЦЕМ МЕХАНИЗМА ЗА МЕЂУНАРОДНЕ КРИВИЧНЕ СУДОВЕ (ММКС) HASSANOM B. JALLOWOM. ТУЖИЛАЦ JALLOW ПОХВАЛИО РАД И НАПОРЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ

Потписани споразум представља технички споразум о модалитетима приступа доказном материјалу и на овај начин су озваничени односи Тужилаштва БиХ и ММКС, који ће наставити радити након окончања мандата Хашког суда.

Механизам за међународне кривичне судове, као и Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ имају исту мисију и задаћу, а то је откривање и кривично процесуирање предмета ратних злочина.

С обзиром да у неколико предмета у будућности предстоје жалбени процеси у Хагу на којима ће радити ММКС, а да се ради између осталих и о предметима против Радована Караџића и Ратка Младића који се цијелим својим обимом односе на догађаје у Босни и Херцеговини, потребно је да постоји чврста сарадња између Тужилаштва БиХ и тужиоца Механизма за међународне кривичне судове.

„Ми смо на истом путу и ми смо истински савезници зато што предузимамо све што је у нашој моћи да злочини не остану некажњени и да се починиоци не могу нигдје сакривати од процесуирања“ - изјавио је главни тужилац Салиховић.

„Подржавам колегу Салиховића и могу похвалити његов рад, као и рад Тужилаштва БиХ у процесуирању предмета ратних злочина. У будућности имаће сву нашу подршку у свом раду“ - истакао је тужилац Jallow након потписивања Меморандума.

Тужилац ММКС, г. Jallow, истакао је да је ово његова прва службена посјета Босни и Херцеговини и региону, те да му је изузетно драго због потписивања споразума са колегама тужиоцима.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba