Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕЛЕШ АРИФА И ВРАКЕЉА ПРЕДРАГА

03.09.2014. 15:06

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕЛЕШ АРИФА И ВРАКЕЉА ПРЕДРАГА

- Арифа Пелеша, рођеног 08.11.1968. године у Брчком, гдје је и настањен, држављанина БиХ, налази се у притвору од 11.04.2014. године, и

- Предрага Вракеља, рођеног 14.02.1984. године у Јајцу, настањеног у Шипову, држављанина БиХ.

У оптужници се наводи да су оптужени, у периоду од половине мјесеца јула 2013. године па до мјесеца априла 2014. године, након што је Ариф Пелеш организовао и руководио групом за организовани криминал, којој је приступио Предраг Вракељ ради вршења кривичних дјела међународном трговином опојних дрога „хероин“, „кокаин“ и „марихуана-сканк“, те међународном трговином оружја на територијама БиХ, Р Словеније, Р Аустрије и других земаља, а све у циљу стицања имовинске користи, починили кривична дјела.

Пелеш Ариф је као организатор у састав групе врбовао и ангажовао више лица користећи познанства из мотористичких група, као члан међународне мото-групе „Hell Angels“, а међу којима и Вракеља Предрага. Група је дјеловала на начин да је Пелеш Ариф поменуту дрогу и оружје набављао на њему познат начин и од њему познатих лица, те даље продавао њему познатим лицима на подручју Брчко дистрикта и у БиХ, која су преузету опојну дрогу продавала овисницима у уличној продаји. Истовремено, опојну дрогу и набављено оружје путем курира и других њему повјерљивих лица превозио је на подручје земаља ЕУ, а нарочито Словеније и Републике Аустрије.

Између осталог, током истраге прикупљени су докази да је оптужени Пелеш организовао међународно кријумчарење опојне дроге хероин из БиХ према Р Словенији, у количинама од 40, 100 и 1000 грама, у чему је откривен и детаљно документован од стране полицијских органа курир који је носио дрогу, лишен слободе у Љубљани, у априлу 2014. године.

Оптужени Ариф Пелеш, радњама описаним у три тачке оптужнице, терети се да је организовао и руководио групом за организовани криминал која је заједничким дјеловањем неовлаштено вршила међународну продају и пренос ради продаје твари које су прописом проглашене опојним дрогама, те неовлаштено вршила промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе, а Предраг Вракељ радњама описаним у тачки 1. оптужнице постао припадником групе за организовани криминал која је неовлаштено вршила промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе, чиме су починили:

- Ариф Пелеш кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. и неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. КЗ-а БиХ, и

- Предраг Вракељ кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba