Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ГОРАН САЛИХОВИЋ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ СЕРЖОМ БРАМЕРЦОМ. ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БРАМЕРЦ КОНСТАТОВАО ДА ЈЕ ОСТВАРЕН ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА КАТЕГОРИЈЕ 2

02.09.2014. 13:38

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, те тужиоци и стручно особље Посебног одјела за ратне злочине, састали су се са главним тужиоцем при МКСЈ, Сержом Брамерцом и његовим сарадницима.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ГОРАН САЛИХОВИЋ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ СЕРЖОМ БРАМЕРЦОМ. ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БРАМЕРЦ КОНСТАТОВАО ДА ЈЕ ОСТВАРЕН ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА КАТЕГОРИЈЕ 2

Главни тужилац Салиховић упознао је званичнике Хашког тужилаштва са значајним напретком који је Тужилаштво БиХ остварило у процесуирању предмета Категорије 2, односно предмета у којима су истраге започете у Тужилаштву при МКСЈ, те су предмети у фази истраге прослијеђени на даље процесуирање Тужилаштву БиХ.

Ради се о предметима који су обимни и сложени, а с обзиром да је истрага покренута у Хагу, осумњичени у овим предметима углавном су средњег нивоа командне одговорности из војних, полицијских и политичких структура које су дјеловале током рата у БиХ.

Уважавајући важност процесуирања ових предмета, главни тужилац Салиховић наредио је хитно поступање и доношење тужилачких одлука, а добри резултати у процесуирању видљиви су јер је до сада ријешено 10 предмета Категорије 2, у фази истраге или пријаве налази се 13 предмета, а у фази суђења или жалбе на пресуде налази се 5 предмета. Такође, тужилац Салиховић упознао је колеге из Хага са активностима, које ће бити предузете ускоро, на убрзању рада и доношења тужилачких одлука.

Тужилац Брамерц је истакао да је видљив напредак у раду на овим предметима, те поново изразио подршку Тужилаштва при МКСЈ колегама у Тужилаштву БиХ у процесуирању предмета Категорије 2 и осталих предмета на којима ради Тужилаштво БиХ. Такође, тужилац Брамерц подржао је регионалну сарадњу тужилаштава БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе на основу Протокола о сарадњи, а Тужилаштво БиХ кључна је карика јачања регионалне сарадње.

Регионална сарадња изузетно је битна за рад на предметима Категорије 2, јер се нека од осумњичених и оптужених лица налазе изван граница БиХ.

На данашњем састанку разговарано је и о будућој сарадњи двају тужилаштава, која већ дуже од деценије имају добру и професионалну сарадњу, јер је мисија двије институције иста-откривање и кривично процесуирање починилаца ратних злочина, борба против некажњивости и успостава владавине права, као и рад на изградњи мира и помирења у БиХ и региону.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba