Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA ČETIRI OSUMNJIČENE OSOBE

21.08.2014. 14:39

Tužilac iz Regionalnog tima broj 5 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za četiri osobe osumnjičene za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine na području Potoka, opština Mostar.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA ČETIRI OSUMNJIČENE OSOBE

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičene:

- Enesa Ćurića, rođenog 23.11.1956. godine u mjestu Humilišani u opštini Mostar, gdje je i nastanjen, državljanina BiH,

- Ibrahima Demirovića zvanog „Hećim“, rođenog 27.02.1955. godine u mjestu Gornja Bijenja, opština Mostar, nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH,

- Samira Kresu, rođenog 26.06.1964. godine u opštini Jablanica, nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH, i

- Habiba Čopelja, rođenog 25.09.1947. godine u mjestu Presjeka, opština Nevesinje, nastanjenog u Blagaju, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo iz člana 173. KZ BiH ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ-a BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana iz razloga definisanih u članu 132. stavu 1. tački b) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i zbog opravdane bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike i pomagače, odnosno da bi uništili dokaze i tragove bitne za ovaj postupak.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba