Вијести

ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ПЕТОРИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА

19.08.2014. 15:04

По налогу Тужилаштва БиХ лишена су слободе петорица осумњичених за ратне злочине почињене током 1993. године на подручју Потока општина Мостар. Лишење слободе су извршили полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ у сарадњи са МУП-ом Херцеговачко-неретванског кантона, по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ПЕТОРИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА

По налогу тужиоца из Регионалног тима број 5 Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ лишени су слободе осумњичени са иницијалима Е.Ћ. (1956), Х.Ч. (1942), И.Д. (1955), С.К. (1964) и М.К. (1965).

Наведена лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су за вријеме рата у БиХ, у својству управника затвора и војника Армије БиХ, тешко кршећи одредбе међународног хуманитарног права ускраћивањем основних права припадницима хрватске националности на дискриминаторној основи, почињених чињењем и нечињењем, наређивањем, подстрекавањем, подржавањем и помагањем битно допринијели да се врше незаконита хапшења и затварања, нечовјечна поступања, злостављања, мучења, наношења повреда физичког интегритета и здравља и присиљавања на принудни рад, све са намјером да својим радњама успоставе и одржавају систем злостављања затвореника, цивила и ратних заробљеника хрватске националности у приватним објектима „Оморикине“ и „Скендерине“ и у логору у Основној школи у Потоцима.

У заробљеништву је било више од 107 затвореника, укључујући жене, дјецу и старце, а више затвореника је смртно страдало.

Они су под истрагом због основане сумње да су починили кривично дјело из члана 173. КЗ БиХ ратни злочин против цивилног становништва у вези са чланом 180. КЗ БиХ индивидуална и командна одговорност, те чланом 29. сапочинилаштво из КЗ-а.

Осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba