Vijesti

LIŠENA SLOBODE PETORICA OSUMNJIČENIH ZA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

19.08.2014. 15:04

Po nalogu Tužilaštva BiH lišena su slobode petorica osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine na području Potoka opština Mostar. Lišenje slobode su izvršili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u saradnji sa MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

LIŠENA SLOBODE PETORICA OSUMNJIČENIH ZA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj 5 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH lišeni su slobode osumnjičeni sa inicijalima E.Ć. (1956), H.Č. (1942), I.D. (1955), S.K. (1964) i M.K. (1965).

Navedena lica su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičena su da su za vrijeme rata u BiH, u svojstvu upravnika zatvora i vojnika Armije BiH, teško kršeći odredbe međunarodnog humanitarnog prava uskraćivanjem osnovnih prava pripadnicima hrvatske nacionalnosti na diskriminatornoj osnovi, počinjenih činjenjem i nečinjenjem, naređivanjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem bitno doprinijeli da se vrše nezakonita hapšenja i zatvaranja, nečovječna postupanja, zlostavljanja, mučenja, nanošenja povreda fizičkog integriteta i zdravlja i prisiljavanja na prinudni rad, sve sa namjerom da svojim radnjama uspostave i održavaju sistem zlostavljanja zatvorenika, civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u privatnim objektima „Omorikine“ i „Skenderine“ i u logoru u Osnovnoj školi u Potocima.

U zarobljeništvu je bilo više od 107 zatvorenika, uključujući žene, djecu i starce, a više zatvorenika je smrtno stradalo.

Oni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 173. KZ BiH ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa članom 180. KZ BiH individualna i komandna odgovornost, te članom 29. saučiniteljstvo iz KZ-a.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba