Vijesti

NA EKSHUMACIJI U OKOLINI RUDOG PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI VIŠE LICA

14.07.2014. 15:01

Po nalogu Tužilaštva BiH, u rejonu sela Stankovača, općina Rudo, provodi se proces ekshumacije, kojim koordinira istražilac Tužilaštva BiH.

NA EKSHUMACIJI U OKOLINI RUDOG PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI VIŠE LICA

Ekshumacija se provodi na lokalitetu izuzetno duboke prirodne jame, a po naredbama istražioca Tužilaštva BiH, pretragu jame provode specijalci iz alpinističkog tima SIPA.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci više lica, među kojima dvije lobanje i više manjih kostiju, a naknadnim procesom identifikacije putem DNK analize, utvrđivat će se broj i identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Goražde, radi dalje forenzičke obrade i identifikacije.

Na terenu, u aktivnostima koje nadgleda i vrši koordinaciju istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju policijski službenici SIPA, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici MUP-a RS koji vrše obezbjeđenje lokacije.

Proces ekshumacije na ovom lokalitetu bit će nastavljen i u narednim danima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih lica, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih lica u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba