Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIKRETA IBRALIĆA ZBOG POREZNE UTAJE

14.07.2014. 12:53

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Fikreta Ibralića  zvanog „Mačak“, rođenog 15.06.1960. godine u Kalesiji, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV  FIKRETA IBRALIĆA ZBOG POREZNE UTAJE

U optužnici se navodi da je Fikret Ibralić, kao ravnatelj i odgovorna osoba u pravnoj osobi “MAČAK COMPANY”  d.o.o. Kalesija i PDV obveznik, tijekom 2010. godine,  u namjeri  izbjegavanja plaćanja PDV-a, u svom knjigovodstvu nije evidentirao prodaju sekundarnih sirovina  svom kupcu, odnosno  drugoj pravnoj osobi,  te  za izdane otpremnice nije pravio porezni račun, već  je  prodaju vršio kao fizička osoba.

Prema navodima optužnice, optuženi Ibralić, postupajući protivno Zakonu o PDV-u, u mjesečnim PDV prijavama nije prijavio i obračunao izlazni PDV u iznosu od 14.377,39 KM, koji iznos je stekao kao protupravnu imovinsku korist, te na taj način oštetio proračun BiH.

Dakle, Fikret Ibralić se tereti da je kao odgovorna osoba poduzeća „MAČAK COMPANY“ d.o.o. Kalesija, izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza,  čime je počinio kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba