Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА БИСКУПОМ ФРАЊОМ КОМАРИЦОМ

07.07.2014. 14:30

Централне теме односиле су се на процесуирање предмета ратног злочина у Бришеву код Приједора, гдје је у једном дану убијено 68 жртава хрватске националности, као и предмета у којима су страдалa свештена лица католичке цркве.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА БИСКУПОМ ФРАЊОМ КОМАРИЦОМ

Током састанка главног тужиоца са бискупом Комарицом и његовим сарадницима, разговарано је о напорима Тужилаштва БиХ у успостави владавине права и процесу помирења међу грађанима у Босни и Херцеговини.

Такође, разговарано је и о предметима који се односе на убиства свештеника католичке цркве Ратка Гргића и Томислава Матановића, који су убијени на подручју Градишке и Приједора за вријеме рата у БиХ, а чији починиоци до данас нису откривени ни процесуирани.

На састанку је разговарано и о интензивирању процесуирања ратних злочина над становништвом хрватске националности на подручју Бања Луке, који су описани у документарном филму Бањалучки гето.

Бискуп Комарица такође је замолио главног тужиоца да се католичкој цркви омогући преузимање и укоп 15 тијела пронађених у јами Трубар у близини Дрвара, а која се налазе у хали Шејковача, како би тијела могла бити достојно укопана. Ради се о тијелима жупника и вјерника који су се возом враћали са подручја Книна, те су скинути са воза и убијени 1941. године.

Такође, разговарано је и о интензивирању истраге ратног злочина у Бришеву код Приједора, када је само за један дан убијено 68 цивила хрватске националности, куће запаљене а имовина опљачкана, што је једно од највећих страдања жртава хрватске националности у протеклом рату у БиХ.

Главни тужилац је исказао подршку бискупу Комарици, те рекао да ће бити предузете све активности у надлежности Тужилаштва БиХ како би се наведени ратни злочини расвијетлили те починиоци процесуирали.

По налогу главног тужиоца биће хитно формирани предмети и интензивиране активности на процесуирању ратног злочина у Бришеву, ратних злочина у Бања Луци, као и убистава свештеника Гргића и Матановића.

Током састанка истакнута је међусобна подршка и разумијевање бискупа и главног тужиоца у успостави владавине права, мира и помирења у Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba