Vijesti

Saradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije efikasno realizirana u predmetu ratnih zločina u Trnovu. Zahvaljujemo se kolegama iz Srbije na saradnji i podršci.

01.07.2014. 10:42

 

Saradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije efikasno realizirana u predmetu ratnih zločina u Trnovu. Zahvaljujemo se kolegama iz Srbije na saradnji i podršci.

R e p u b l i k a S r b i j a

TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE

30.06.2014.godina

B e o g r a d

- SAOPŠTENJE ZA JAVNOST -

SARADNJOM DO OPTUŽNICE  ZA STRADANJE 90 SRBA NA ŠIREM PODRUČJU TRNOVA

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH optužio je tri lica - Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoza zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na širem području opštine Trnovo kod Sarajeva za smrtno stradanje više od 90 osoba srpske nacionalnosti. Među žrtvama je najviše starih lica, neki i preko 80 godina, veći broj žena, kao i dete rođeno 1990. godine.

Nekadašnjim pripadnicima jedinica MUP RBiH, TO RBiH, Armije RBiH i Hrvatskih oružanih snaga (HOS), optužnicom se stavlja na teret učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti, protivpravnog hapšenja i zatvaranja u objektima formiranim na području opštine Trnovo, paljenja imovine, lišenja života i nečovečnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima VRS.

Radi se o jednoj od najobimnijih optužnica Tužilaštva BiH u okviru koje je , uz pomoć kolega iz Srbije,  predloženo saslušanje oko 140 svedoka i priloženo više od 300 dokaznih materijala.

Nakon dugotrajne i temeljne istrage u ovom predmetu, prikupljeni su dokazi o pojedinačnim izvršenjima ratnih zločina na području više sela u regionu Trnova, protiv više desetina identifikovanih počinilaca. Ovi predmeti biće predloženi za procesuiranje u nadležnim entitetskim pravosudnim institucijama.

Služba za odnose sa javnošću
Tužilaštva za ratne zločine
Ustanička 29, 11000 Beograd, Srbija
               kontakt tel: +381 11 3082 673, 
  fax: +381 11 3082 782
                 mob: +381 65 8 44 97 06
        e-mail: info@tuzilastvorz.org.rs
    tuzilastvorz@yahoo.com


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba