Vijesti

TUŽITELJSTVU BiH DANAS ĆE BITI PREDATE 3 OSUMNJIČENE OSOBE U PREDMETU „PANDORA“. ZNAČAJNA ULOGA GRANIČNE POLICIJE BiH U OVOM DIJELU AKCIJE

24.06.2014. 12:33

Po nalogu Tužiteljstva BiH, u okviru akcije u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva „Pandora“, policijski djelatnici Granične policije BiH i SIPA-e lišili su slobode još tri osumnjičene osobe.

TUŽITELJSTVU BiH DANAS ĆE BITI PREDATE 3 OSUMNJIČENE OSOBE U PREDMETU „PANDORA“. ZNAČAJNA ULOGA GRANIČNE POLICIJE BiH U OVOM DIJELU AKCIJE

U ovim aktivnostima u akciji „Pandora“ djelatnici Granične policije BiH imali su značajnu ulogu, a ravnatelj Granične policije je bio u kontaktu i koordinaciji sa glavnim tužiteljem.

Slobode su lišeni:

- Almedin Rožajac, rođen 25. 11. 1985. godine u Varešu, sa prijavljenim prebivalištem u Srebreniku, osnivač i odgovorna osoba u poduzeću "Jacha" d.o.o. Srebrenik,

- Haris Krujezi, rođen 08. 12. 1984. godine u Varešu, sa prijavljenim prebivalištem u Varešu,

- Nurija Škiljo, rođen 03. 08. 1990. godine u Doboju, sa prijavljenim mjestom prebivališta u mjestu Mravići, općina Doboj Jug.

Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine osumnjičenog Sadiković Anesa sudjelovali u nezakonitostima vezanim za uvoz velikih količina tekstilne robe, koja je uz lažno sačinjene fakture kojima je umanjivana vrijednost robe, te druge nezakonitosti vezane za carinsku i poreznu proceduru, uvožena u Bosnu i Hercegovinu. Oni su osumnjičeni da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250., u svezi sa kaznenim djelima porezne utaje iz članka 210., carinske prijevare iz članka 216. i pranja novca iz članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.    

Navedenim kaznenim djelima prouzročena je velika šteta za državu Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičeni su ostvarili izuzetno veliku nezakonitu imovinsku korist.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će odlučiti za koje osumnjičene će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu.

U aktivnostima vezanim za lišenje slobode ovih osoba, značajnu ulogu imali su policijski djelatnici Granične policije, koji su doprinijeli lišenju slobode i procesuiranju ovih osumnjičenih osoba, te na taj način dali značajan doprinos u okviru istrage u predmetu kodnog naziva „Pandora“. Navedene aktivnosti pokazuju da formiranje zajedničkih timova između tužiteljstva i policijskih agencija po uzoru na USKOK, već daje značajne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba