Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У СЕЛУ КУКАВИЦЕ КОД РОГАТИЦЕ

19.06.2014. 14:49

Оптужница је подигнута против четворице оптужених, бивших припадника Армије Р БиХ, који се терете за ратни злочин у којем је убијено више од 20 жртава српске националности.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У СЕЛУ КУКАВИЦЕ КОД РОГАТИЦЕ

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1. Шишић Мухамеда, рођеног 14.09.1963. године у мјесту Кукавице, општина Рогатица, држављанина БиХ,

2. Драковац Емира, рођеног 10.10.1972. године у Горажду, запосленог у ОС БиХ у чину капетана, држављанина БиХ,

3. Шуша Азиза, рођеног 06.10.1969. године у Рогатици, држављанина БиХ, и

4. Шишић Тарика, рођеног 16.10.1972. године у Рогатици, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су, Мухамед Шишић као командант Диверзантског вода, а остали оптужени као припадници тог вода Армије РБиХ, дана 27.08.1992. године, координисали и извршили напад снага Армије БиХ на колону избјеглица српске националности која се кретала из мјеста Јабука, из правца Горажда према Рогатици.

Напад на цивиле који су се превозили у више возила почињен је у селу Кукавице, општина Рогатица, када је убијена најмање 21 жртва, оба пола, међу којима је било и малољетних лица, лица старије животне доби, као и мајки са дјецом. Више жртава је рањено, а извршена је пљачка и паљење имовине коју су избјеглице превозиле.

Такође, оптужени Драковац Емир се терети да је крајем 1992. године, на подручју општине Фоча, починио ратни злочин убиства, мучења и сакаћења сјекиром 3 жртве које су мучене и убијене на изузетно суров начин.

Тужилаштво БиХ је заједно са МУП-ом Републике Српске спровело темељиту истрагу у овом предмету и захваљујући професионалној и доброј сарадњи полицијских службеника, тужилаца и истражилаца прикупљени су докази за подизање оптужнице и процесуирање одговорних лица.

У овом предмету полицијски службеници МУП-а РС су одиграли кључну улогу у прикупљању доказа и исказа свједока ратног злочина у Кукавицама.

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ оптужницу на потврђивање, а уз оптужницу је прослијеђено више од 200 доказних материјала и предложено испитивање више од 80 свједока оптужбе.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba