Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U SELU KUKAVICE KOD ROGATICE

19.06.2014. 14:49

Optužnica je podignuta protiv četvorice optuženih, bivših pripadnika Armije R BiH, koji se terete za ratni zločin u kojem je ubijeno više od 20 žrtava srpske nacionalnosti.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U SELU KUKAVICE KOD ROGATICE

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Šišić Muhameda, rođenog 14.09.1963. godine u mjestu Kukavice, općina Rogatica, državljanina BiH,

2. Drakovac Emira, rođenog 10.10.1972. godine u Goraždu, zaposlenog u OS BiH u činu kapetana, državljanina BiH,

3. Šuša Aziza, rođenog 06.10.1969. godine u Rogatici, državljanina BiH, i

4. Šišić Tarika, rođenog 16.10.1972. godine u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, Muhamed  Šišić kao zapovjednik Diverzantskog voda, a ostali optuženi kao pripadnici tog voda Armije RBiH, dana 27.08.1992. godine, koordinirali i izvršili napad snaga Armije BiH na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda prema Rogatici.

Napad na civile koji su se prevozili u više vozila počinjen je u selu Kukavice, općina Rogatica, kada je ubijena najmanje 21 žrtva, oba spola, među kojima je bilo i malodobnih osoba, osoba starije životne dobi, kao i majki sa djecom. Više žrtava je ranjeno, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile.

Također, optuženi Drakovac Emir se tereti da je koncem 1992. godine, na području općine Foča, počinio ratni zločin ubojstva, mučenja i sakaćenja sjekirom 3 žrtve koje su mučene i ubijene na izuzetno surov način.

Tužiteljstvo BiH je zajedno sa MUP-om Republike Srpske provelo temeljitu istragu u ovom predmetu i zahvaljujući profesionalnoj i dobroj suradnji policijskih djelatnika, tužitelja i istražitelja prikupljeni su dokazi za podizanje optužnice i procesuiranje odgovornih osoba.

U ovom predmetu policijski djelatnici MUP-a RS su odigrali ključnu ulogu u prikupljanju dokaza i iskaza svjedoka ratnog zločina u Kukavicama.

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH optužnicu na potvrđivanje, a uz optužnicu je proslijeđeno više od 200 dokaznih materijala i predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba