Вијести

ОКОНЧАНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА 213 ТИЈЕЛА ЖРТАВА ПРОНАЂЕНИХ У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ ТОМАШИЦА. ПОЧЕТКОМ ЈУЛА ЗАВРШЕТАК ИДЕНТИФИКАЦИЈА ЖРТАВА

19.06.2014. 14:20

У оквиру активности на ексхумацији и идентификацији жртава из масовне гробнице Томашица код Приједора, које се реализују под надзором Тужилаштва БиХ, до данас је идентификовано 213 жртава, чији су комплетни посмртни остаци пронађени у овој масовној гробници.

ОКОНЧАНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА 213 ТИЈЕЛА ЖРТАВА ПРОНАЂЕНИХ У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ ТОМАШИЦА. ПОЧЕТКОМ ЈУЛА ЗАВРШЕТАК ИДЕНТИФИКАЦИЈА ЖРТАВА

Очекује се да ће до краја мјесеца бити идентификовани сви комплетни посмртни остаци, а ради се о 275 комплетних тијела жртава које ће бити идентификоване и достојно укопане на колективној џенази 20.07.2014. године. Такође, у оквиру овог укопа жртава, планиран је и укоп око 20 некомплетних посмртних остатака за које су породице пристале да се изврши укоп.

Тужилаштво БиХ је инсистирало да се процес идентификације одвија што је могуће брже, у складу са расположивим ресурсима, јер су проналазак и идентификација посмртних остатака врло важни за породице жртава које дуже од 20 година трагају за својим најближима.

Резултат изузетних напора свих лица укључених у овај процес је да су за свега 4 мјесеца идентификовани посмртни остаци више од 200 жртава, те да ће у наредних мање од мјесец дана бити идентификовани преостали комплетни посмртни остаци, као и дио некомплетних посмртних остатака.

У масовној гробници Томашица код Приједора пронађено је 275 комплетних и 120 некомплетних посмртних остатака жртава из протеклог рата, што ову масовну гробницу сврстава међу неколико највећих масовних гробница откривених у БиХ.

Ради се о жртвама бошњачке и хрватске националности убијеним у Приједору у прољеће и љето 1992. године.

Истражилац Тужилаштва БиХ, као и тужилац из Посебног одјела за ратне злочине са својим сарадником, од почетка ексхумације укључени су и надзиру процес ексхумације и идентификације, а од почетка овог процеса истражилац Тужилаштва БиХ је на локалитету Томашица и КИП Шејковача провео више од 130 радних дана, по свим временским условима.

Тужилаштво БиХ је у протеклом периоду повећало број тужилаца и пратећег особља које ради на предметима ратних злочина на подручју Приједора, како би се што ефикасније спровеле истраге и процесуирали осумњичени починиоци ратних злочина, чије су жртве укопане на Томашици.

Тужилаштво БиХ је, у више наврата, позивало институције власти у нашој земљи, Оружане снаге БиХ, као и међународну заједницу да пруже помоћ у јачању капацитета и убрзању ексхумација и идентификација жртава. Такође, више пута је апеловано да се побољшају услови смјештаја посмртних остатака у КИП Шејковача, јер је процес проналаска и идентификације несталих лица битан сегмент у прикупљању доказног материјала у предметима ратних злочина од којег директно зависи брзина процесуирања предмета ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba