Vijesti

OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU. U PRORAČUN BiH BIT ĆE VRAĆENO 66.754 KM

18.06.2014. 14:20

Optuženi Samir Peštalić sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 3. KZ-a BiH.

OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU. U PRORAČUN BiH BIT ĆE VRAĆENO 66.754 KM

Samir Peštalić, rođen 13.01.1977. godine u Gradačcu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo za koje se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje.

Prema navodima optužnice od 11.02.2014. godine, Samir Peštalić se tereti da je kao ravnatelj i odgovorna osoba u poduzeću „PF Comerc“ d.o.o. Gradačac, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, u 2012. godini ostvario oporezivi promet koji nije u cijelosti prikazao u poslovnim knjigama. Nadalje, Samir Peštalić se tereti da nije evidentirao pomenutu robu kroz svoje poslovne knjige, niti ju je iskazao u mjesečnoj PDV prijavi za srpanj 2012. godine u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost, što je protivno odredbama članaka 39. i 56. Zakona o PDV-u, odnosno, on nije obračunao porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 66.754,00 KM, za koji iznos je oštetio proračun BiH.

Sukladno sporazumu, tužitelj i obrana su suglasni da Sud BiH optuženom Peštalić Samiru izrekne uvjetnu osudu tako što će mu utvrditi kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i istodobno odredi da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od 3 (tri) godine ne počini novo kazneno djelo.

Također, optuženi se u smislu odredbi članaka 60. i 63. KZ-a BiH obvezuje da vrati imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom u iznosu od 66.754,00 KM u razdoblju od 2 (dvije) godine od dana pravomoćnosti presude, a u protivnom će se uvjetna osuda opozvati i izreći izvršenje izrečene kazne.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH, te da izjavu o priznanju krivnje daje dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, prava na ulaganje žalbe na kaznenopravnu sankciju koju mu izrekne Sud BiH, te mogućnosti postavljanja imovinsko-pravnog zahtjeva.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba