Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ У БАЊА ЛУЦИ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ БИХАЋА

17.06.2014. 14:55

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е, рано јутрос у мјесту Пискавица у Бања Луци, лишили су слободе Станаревић Жељка, рођеног 30.09.1969. године у Бихаћу.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ У БАЊА ЛУЦИ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ БИХАЋА

Наведени осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је као припадник Војне полиције 15. бихаћке бригаде ВРС, у мјесту Хргар, починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Он је, конкретно, осумњичен да је током мјесеца јуна 1992. године, заједно са другим припадницима Војне полиције ВРС, учествовао у одвођењу заробљених цивила бошњачке националности из круга СЈБ Рипач, као и њиховим убиствима на локалитету Хргар, након чега су тијела жртава бачена у природну јаму Бездана, гдје су приликом ексхумације 1997. године пронађени посмртни остаци 83 лица.

Тужилаштво БиХ је у сарадњи са полицијским службеницима Одјела за ратне злочине МУП-а УСК и полицијским службеницима SIPA-е спровело темељиту истрагу и прикупило доказе о осумњиченим починиоцима овог ратног злочина.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским оперативцима, наставља активности на проналаску и хапшењу осталих лица која су учествовала у овом ратном злочину.

Осумњичени Станаревић ће у законском року бити предат поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог, те након тога одлучити о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba