Вијести

Одговор на упит агенције СРНА о неразјашњеним убиствима у Источном Сарајеву

16.06.2014. 13:22

Postovani,

Molim Vas da nam odgovorite  u kojoj fazi je istraga  koja se odnosi na ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, odnosno da li Tuzilastvo namjerava da uskoro okonča istragu i procesuira izvršioce i naredbodavce tih zločina.

Podsjecamo da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac na sjednici ovog doma postavio delegatsko pitanje u kome je tražio da Tužilaštvo BiH odgovori kada će rasvijetliti ova ubistva, a nakon toga uputio I pismo  glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću u kojem apeluje da se, osam godina nakon što je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzeti  predmet  koji se odnose na ova ubistva,  konacno procesuiraju  izvršioce i naredbodavce tih zločina.

S postovanjem,

Novinska agencija SRNA

Dopisnistvo Istocno Sarajevo

Одговор на упит агенције СРНА о неразјашњеним убиствима у Источном Сарајеву

ИСТРАГЕ ЗА НЕРИЈЕШЕНА УБИСТВА КОЈА НАВОДИТЕ НАЛАЗЕ СЕ У ОКРУЖНОМ ТУЖИЛАШТВУ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Поштовани,

Ради Ваше боље информисаности, као и бољег увида грађана и јавности у наведену материју, морамо Вам саопштити сљедеће:

1. Неразјашњена убиства двојице полицијских званичника, као и директора Јахорина осигурања г. Југовића, дуги низ година (тачније, дуже од 10 година), налазе се у раду у Окружном тужилаштву Источно Сарајево, које је заједно са МУП-ом РС спроводило истрагу о овим убиствима.

2. Тужилаштво БиХ, захваљујући стручности, професионалности и упорности тужилаца и истражилаца, у сарадњи са полицијским оперативцима, у протеклом периоду расвијетлило је више неразјашњених убистава са подручја Источног Сарајева (убиство Бориса Говедарице, троструко убиство на Врацама 2005. године када су убијени Милорад Тодоровић и још два лица, убиство Владимира Мачара на Палама, убиство Зорана Голуба у Лукавици), за која се починиоцима суди у оквиру предмета кодног назива "Лутка", као и убиство Љубише Савића-Маузера у Бијељини, гдје је предмет правоснажно окончан у Суду БиХ и Ђорђе Ждрале осуђен на 20 година затвора.

Ова тешка убиства откривена су у оквиру сложених истрага организованог и регионалног криминала, након што су 10 или више година била нерасвијетљена у ентитетском правосуђу.

Породице страдалих Марковића, Кнежевића и Југовића такође су се обраћале државном тужилаштву, те нам указивали повјерење и наду да ћемо открити убице њихових најближих, исказујући повјерење државном правосуђу.

Тужилаштво БиХ наставља борбу против организованог криминала и расвјетљавање до сада неразјашњених убистава која друге институције нису успјеле ријешити, те ће свакако, уколико у даљим истрагама организованог криминала дође до доказа и извршилаца свих неразјашњених убистава у БиХ, свакако процесуирати починиоце.

Међутим, хипотеку неразјашњених злочина који се процесуирају пред ентитетским правосуђем не желимо носити, те се прије свега требате обратити ентитетском правосуђу и полицији, те им поставити питање због чега чак 10 и више година нема помака у расвјетљавању тешких убистава која сте навели у упиту.

С поштовањем,

Одјел за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba