Vijesti

Odgovor na upit agencije SRNA o nerazjašnjenim ubistvima u Istočnom Sarajevu

16.06.2014. 13:22

Postovani,

Molim Vas da nam odgovorite  u kojoj fazi je istraga  koja se odnosi na ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, odnosno da li Tuzilastvo namjerava da uskoro okonča istragu i procesuira izvršioce i naredbodavce tih zločina.

Podsjecamo da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac na sjednici ovog doma postavio delegatsko pitanje u kome je tražio da Tužilaštvo BiH odgovori kada će rasvijetliti ova ubistva, a nakon toga uputio I pismo  glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću u kojem apeluje da se, osam godina nakon što je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzeti  predmet  koji se odnose na ova ubistva,  konacno procesuiraju  izvršioce i naredbodavce tih zločina.

S postovanjem,

Novinska agencija SRNA

Dopisnistvo Istocno Sarajevo

Odgovor na upit agencije SRNA o nerazjašnjenim ubistvima u Istočnom Sarajevu

ISTRAGE ZA NERIJEŠENA UBISTVA KOJA NAVODITE NALAZE SE U OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU ISTOČNO SARAJEVO

Poštovani,

Radi Vaše bolje informisanosti, kao i boljeg uvida građana i javnosti u navedenu materiju, moramo Vam saopštiti sljedeće:

1. Nerazjašnjena ubistva dvojice policijskih zvaničnika, kao i direktora Jahorina osiguranja g. Jugovića, dugi niz godina (tačnije, duže od 10 godina), nalaze se u radu u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, koje je zajedno sa MUP-om RS sprovodilo istragu o ovim ubistvima.

2. Tužilaštvo BiH, zahvaljujući stručnosti, profesionalnosti i upornosti tužilaca i istražilaca, u saradnji sa policijskim operativcima, u proteklom periodu rasvijetlilo je više nerazjašnjenih ubistava sa područja Istočnog Sarajeva (ubistvo Borisa Govedarice, trostruko ubistvo na Vracama 2005. godine kada su ubijeni Milorad Todorović i još dvije osobe, ubistvo Vladimira Mačara na Palama, ubistvo Zorana Goluba u Lukavici), za koja se počiniocima sudi u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka", kao i ubistvo Ljubiše Savića-Mauzera u Bijeljini, gdje je predmet pravosnažno okončan u Sudu BiH i Đorđe Ždrale osuđen na 20 godina zatvora.

Ova teška ubistva otkrivena su u okviru složenih istraga organiziranog i regionalnog kriminala, nakon što su 10 ili više godina bila nerasvijetljena u entitetskom pravosuđu.

Porodice stradalih Markovića, Kneževića i Jugovića također su se obraćale državnom tužilaštvu, te nam ukazivali povjerenje i nadu da ćemo otkriti ubice njihovih najbližih, iskazujući povjerenje državnom pravosuđu.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i rasvjetljavanje do sada nerazjašnjenih ubistava koja druge institucije nisu uspjele riješiti, te će svakako, ukoliko u daljim istragama organiziranog kriminala dođe do dokaza i izvršilaca svih nerazjašnjenih ubistava u BiH, svakako procesuirati počinioce.

Međutim, hipoteku nerazjašnjenih zločina koji se procesuiraju pred entitetskim pravosuđem ne želimo nositi, te se prije svega trebate obratiti entitetskom pravosuđu i policiji, te im postaviti pitanje zbog čega čak 10 i više godina nema pomaka u rasvjetljavanju teških ubistava koja ste naveli u upitu.

S poštovanjem,

Odjel za odnose s javnošću Tužilaštva BiH

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba