Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA D.D. LIŠENOG SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „GOLD“

11.06.2014. 15:06

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu, osumnjičenu da je počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH u vezi sa članom 54. istog Zakona.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA D.D. LIŠENOG SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „GOLD“

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičenog D.D. (1972), zaposlenog u Upravi za indirektno oporezivanje BiH u Regionalnom centru Sarajevo u Sektoru za suzbijanje krijumčarenja i carinskih prevara.

Osumnjičenu osobu, za koju je postupajući tužilac zatražio pritvor, slobode su lišili ovlašteni policijski službenici Granične policije BiH, dana 09. 06. 2014. godine, nakon čega je u zakonskom roku predata u nadležnost postupajućem tužiocu.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH, odnosno zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da omete i onemogući vođenje krivičnog postupka protiv njega, uništio ili sakrio dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršio uticaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba