Вијести

Саопштење Суда БиХ и Тужилаштва БиХ поводом изјаве министра правде Барише Чолака

11.06.2014. 09:49

У дневним новинама „Вечерњи лист“ од 09. јуна 2014. године, на страни бр. 8, објављен је интервју у оквиру којег је министар правде БиХ, Бариша Чолак изјавио: „Тужитељ Салиховић и предсједница Суда БиХ Кресо желе да суци и тужитељи буду изван сустава оцјењивања, што није сукладно непристраном правосуђу“, што је потпуно неистинито.

Саопштење Суда БиХ и Тужилаштва БиХ поводом изјаве министра правде Барише Чолака

Нетачно је да су челници државних правосудних институција против система оцјењивања. Напротив залажемо се за то да оцјењивање буде засновано на закону, какав тренутно не постоји, али који мора бити усклађен с међународним стандардима у овој области. Ти стандарди захтијевају да се оцјењивање врши искључиво унутар струке, а не путем извршних, управних или других органа који нису судска власт, како се то сада предлаже овим појединачним измјенама Закона о ВСТС-у. Предложени начин управо води ка политизацији појединих правосудних функција и мијешању политике у независан рад правосуђа.

Кроз трогодишњи процес Структуралног дијалога активно учествујемо у рјешавању проблема у функционисању државног правосуђа међу којима је и врло важно питање оцјењивања носилаца правосудних функција, које није адекватно законом регулисано. Познато је да се припрема нови текст Закона о ВСТС-у, стога селективан приступ и извлачење одредби о оцјењивању изван контекста конструктивних расправа на том дијалогу не сматрамо добрим, јер нас удаљава од препорука Структуралног дијалога.

Ради правилног извјештавања јавности, наглашавамо да се управо од Министарства правде очекивало да у протеклих 10 година рада државног правосуђа предузме ефикасне мјере како би се донио потребан законски оквир који би на јединствен начин уредио систем оцјењивања свих носилаца правосудних функција, укључујући не само предсједнике судова и главне тужиоце, већ и судије и тужиоце државног правосуђа, што никада није урађено. Стога забрињава хитност поступка у овом моменту мимо расправа Структуралног дијалога. Од министра се очекује да се залаже за успостављање корективног механизма оцјењивања који ће бити у надлежности правосудне струке и у складу са међународним принципима, а не у надлежности других органа, чиме би се управо омогућило политизирање процеса оцјењивања појединих правосудних функција, како се то предлаже измјенама Закона.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba