Vijesti

Saopštenje Suda BiH i Tužilaštva BiH povodom izjave ministra pravde Bariše Čolaka

11.06.2014. 09:49

U dnevnim novinama „Večernji list“ od 09. juna 2014. godine, na stranici br. 8, objavljen je intervju u okviru kojeg je ministar pravde BiH, Bariša Čolak izjavio: „Tužitelj Salihović i predsjednica Suda BiH Kreso žele da suci i tužitelji budu izvan sustava ocjenjivanja, što nije sukladno nepristranom pravosuđu“, što je potpuno neistinito.

Saopštenje  Suda BiH i Tužilaštva BiH povodom izjave ministra pravde Bariše Čolaka

Netačno je da su čelnici državnih pravosudnih institucija protiv sistema ocjenjivanja. Naprotiv, zalažemo se za to da ocjenjivanje bude zasnovano na zakonu, kakav trenutno ne postoji, ali koji mora biti usklađen s međunarodnim standardima u ovoj oblasti. Ti standardi zahtijevaju da se ocjenjivanje vrši isključivo unutar struke, a ne putem izvršnih, upravnih ili drugih organa koji nisu sudska vlast, kako se to sada predlaže ovim pojedinačnim izmjenama Zakona o VSTV-u. Predloženi način upravo vodi ka politizaciji pojedinih pravosudnih funkcija i miješanju politike u nezavisan rad pravosuđa.

Kroz trogodišnji proces Strukturalnog dijaloga aktivno učestvujemo u rješavanju problema u funkcionisanju državnog pravosuđa među kojima je i vrlo važno pitanje ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija, koje nije adekvatno zakonom regulisano. Poznato je da se priprema novi tekst Zakona o VSTV-u, stoga selektivan pristup i izvlačenje odredbi o ocjenjivanju izvan konteksta konstruktivnih rasprava na tom dijalogu ne smatramo dobrim, jer nas udaljava od preporuka Strukturalnog dijaloga.

Radi pravilnog izvještavanja javnosti, naglašavamo da se upravo od Ministarstva pravde očekivalo da u proteklih 10 godina rada državnog pravosuđa preduzme efikasne mjere kako bi se donio potreban zakonski okvir koji bi na jedinstven način uredio sistem ocjenjivanja svih nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući ne samo predsjednike sudova i glavne tužioce, već i sudije i tužioce državnog pravosuđa, što nikada nije urađeno. Stoga zabrinjava hitnost postupka u ovom momentu mimo rasprava Strukturalnog dijaloga. Od ministra se očekuje da se zalaže za uspostavljanje korektivnog mehanizma ocjenjivanja koji će biti u nadležnosti pravosudne struke i u skladu sa međunarodnim principima, a ne u nadležnosti drugih organa, čime bi se upravo omogućilo politiziranje procesa ocjenjivanja pojedinih pravosudnih funkcija, kako se to predlaže izmjenama Zakona.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba