Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENE SLOBODE TRI OSOBE OSUMNJIČENE ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

05.06.2014. 15:06

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici SIPA-e, rano jutros, na području Kozarca, opština Prijedor, proveli su akciju u kojoj su lišeni slobode osumnjičeni:

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENE SLOBODE TRI OSOBE OSUMNJIČENE ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

1. Vlasenko Mitar, rođen 14.05.1955. godine u Prijedoru, državljanin BiH,

2. Vlasenko Rade, rođen 16.02.1960. godine u Prijedoru, državljanin BiH, i

3. Končar Drago, rođen 18.06.1959. godine u Prijedoru, državljanin BiH.

Ovi osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u periodu od 24.05.1992.g. pa do kraja mjeseca juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policijskih i paravojnih jedinica na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti opštine Prijedor, u svojstvu pripadnika Vojske Srpske Republike BiH, na području mjesta Kozarac, lišili života sedam osoba bošnjačke nacionalnosti.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi na ukupno 3 lokacije, u potrazi za dokazima koji se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelom.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba