Vijesti

ZAPAŽENO IZLAGANJE GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH NA KONFERENCIJI GLAVNIH TUŽILACA U TIRANI

27.05.2014. 15:05

Na konferenciji u Tirani, Albanija, na kojoj sudjeluju glavni tužioci iz zemalja regiona i evropskih zemalja, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, imao je zapaženo izlaganje u kojem je govorio o borbi protiv organiziranog kriminala, potrebi nezavisnosti pravosuđa i nezavisnog izbora tužilaca u Bosni i Hercegovini.

ZAPAŽENO IZLAGANJE GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH NA KONFERENCIJI GLAVNIH TUŽILACA U TIRANI

Centralne teme konferencije odnosile su se na regionalnu saradnju između tužilaštava, borbu protiv organiziranog kriminala sa međunarodnim elementima, te nezavisnost glavnih tužilaca u radu, što je preduslov za uspostavljanje vladavine prava i nezavisnost pravosuđa.

Na skupu glavnih tužilaca u Tirani, između ostalih, sudjeluju glavni tužioci i predstavnici tužilaštava iz zemalja regiona, iz nekoliko zemalja Evropske unije, kao i predstavnici asocijacije tužilaca EU - EUROJUST.

Glavni tužilac Salihović je ovaj eminentni skup upoznao sa situacijom u pravosuđu Bosne i Hercegovine, aktivnostima Tužilaštva BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, položaju glavnog tužioca u pravosudnom sistemu BiH, te pokušajima političkih uticaja na rad pravosuđa.

U svom izlaganju je istakao da Tužilaštvo BiH nastavlja svoj rad u procesu uspostavljanja vladavine prava i procesuiranja počinilaca krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH u predstojećem procesu evropskih integracija. 

Organizatori stručne radionice glavnih tužilaca, koja se održava u Tirani, su Ured glavnog tužioca Albanije i Evropska komisija.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba